analyse

Prosus: belangrijkste actief Tencent in geopolitieke storm

©Prosus

Na een mooie stijging in 2024 (+42%) begon het jaar slecht voor Prosus. Het aandeel tuimelde omlaag nadat Tencent in de VS onder vuur kwam.

Advertentie

Prosus bezit 24% van Tencent, een belang dat goed is voor ongeveer 3/4de van de portefeuille. De 2de grootste participatie, het Chinese Meituan, vertegenwoordigt slechts 3,2%. De investering in Tencent in 2001 legde Prosus geen windeieren, maar sinds 2020 zorgde het aandeel voor kopzorgen door o.a. Chinese overheidsreguleringen en de zwakke Chinese economie. Vorig jaar was er beterschap met een turnaround in de games-divisie (1/3de van de omzet) en een mooie groei van de advertentie-inkomsten. Een paar weken geleden zette het Amerikaanse ministerie van defensie Tencent echter verrassend op een lijst van ‘Chinese militaire aandelen’. Voorlopig heeft dit geen concrete gevolgen, maar er bestaat wel een risico dat het bedrijf ook op een lijst van het ministerie van financiën zou komen. In dat geval dreigt een delisting, zoals in het verleden met o.a. China Mobile gebeurde (momenteel voorziet de wet in dergelijk geval voor beleggers een periode van 12 maanden om te desinvesteren). Een delisting zou niettemin gevolgen hebben, aangezien Tencent een zwaargewicht is in tal van indexen en fondsen. De ervaring met China Mobile leert evenwel dat de koers nadien mooi kan herstellen in Hongkong.  

In een ‘worst case’-scenario zou er ook onzekerheid ontstaan over de vele internationale participaties van Tencent. Tencent heeft een indrukwekkende investeringsportefeuille van ongeveer 135 mld. USD (de marktkapitalisatie van Tencent bedraagt 455 mld. USD). Het bezit het Amerikaanse Riot Games en heeft belangen in o.a. Epic Games (de ontwikkelaar van Fortnite), Snap, Tesla, Ubisoft, Spotify, Supercell, ... In China bezit Tencent 16% van het succesvolle Pinduoduo (de groep boven Temu). 

Participaties % in intrinsieke
waarde
Tencent 75,9%
Meituan 3,1%
Swiggy 2,1%
Delivery Hero 1,4%
Remitly 0,6%

Tencent gaat alleszins in beroep tegen de Amerikaanse beslissing en succes is niet uitgesloten. In 2021 kon ook mobilofoongroep Xiaomi zich van deze lijst laten verwijderen. Tencent boekt overigens het overgrote deel van de inkomsten in China, waar het een dominante marktpositie heeft met WeChat. Deels via dit socialemediaplatform is de groep ook actief in e-commerce, fintech, games, video, muziek, … 

Actiever portefeuillebeleid

Prosus vermindert al enige tijd het belang in Tencent om met de inkomsten eigen ondergewaardeerde aandelen in te kopen. De groep wil ook meer focussen op India en Latijns-Amerika. Er wordt vooral belegd in maaltijdbezorgers, zoekertjes-sites, fintech en online onderwijs. Prosus hoopt op mooie meerwaarden bij beursintroducties. Vorig jaar werd de Indiase maaltijdbezorger Swiggy (1,9% van de intrinsieke waarde) met succes naar de beurs gebracht. De nieuwe CEO voert een actiever portefeuillebeheer. Het belang in het Chinese reisbureau Trip.com werd verkocht, terwijl de Latijns-Amerikaanse sectorgenoot Despegar werd overgenomen (voor 1,7 mld. USD). 

Advies :  H+3

Veiligheidshalve zouden we Tencent met notering in de VS (TCEHY; H-3) mijden. Een alternatief is een belegging via Hongkong of nog beter Prosus, waarmee de grootste Chinese technologiegroep aan een stevige korting gekocht kan worden. Bovendien kunnen bij Prosus sommige Indiase en Latijns-Amerikaanse participaties uitgroeien tot zwaargewichten. Koopwaardig voor de lange termijn.

Advertentie