Galapagos

©AFP

Herpakt de beurskoers van Galapagos zich in 2022? Dat is de grote vraag. De voorbije twee jaar viel het biotechbedrijf van zijn troon. Van de ambitie van Onno van de Stolpe om uit te groeien tot het grootste Europese biotechbedrijf blijft niets meer over. De topman kondigde in augustus vorig jaar dan ook zijn afscheid aan. In juni kondigde Galapagos ook al het vertrek aan van de wetenschappelijk directeur Wigerinck. Op de JP Morgan Healthcare Conference (13/01) sprak Van de Stolpe dat de nieuwe CEO kwestie van enkele weken was en niet enkele maanden. Benieuwd dus wie het wordt. De CEO wacht een zware taak: het vertrouwen herstellen. Een goede deal (licentiëring of overname) afsluiten om de kloof tussen het enige gecommercialiseerde product (Jyseleca) en de vroegklinische pijplijn te dichten, zal een belangrijke test zijn. De omvangrijke kaspositie laat dat toe, maar dan moet de deal wel waarde creëren. Die bedroeg eind vorig jaar naar schatting zowat 4,7 mrd. EUR (72 EUR p.a.), ruim boven de huidige beurskoers. Maar waarom betalen beleggers minder dan de cashpositie? Daar zijn verschillende redenen voor. 

©AFP
 • Galapagos zal verder cash blijven verbruiken. Jyseleca, het enige product van Galapagos dat de eindmeet heeft gehaald en dat momenteel enkel in Europa wordt verkocht, zal pas in 2024 geen cash meer verbruiken. Samen met de investeringen in onderzoek en ontwikkeling zien we de kaspositie in 2024 zakken tot iets boven de 50 EUR p.a.  
 • Omdat verschillende laatklinische programma’s faalden, blijven er enkel nog vroegklinische onderzoeksprogramma’s over. Het verst gevorderd zijn enkele fase 2 programma’s (behoudens fase 3 ziekte van Crohn filgotinib), maar resultaten van deze studies zijn pas voor 2023.  
 • De markt heeft schrik dat men teveel zal betalen voor een overname of inlicentiëring van een product. Bovendien biedt dat nog geen garantie op succes.  Gilead bezit 25,5% in Galapagos en kan dit belang niet verkopen voor augustus 2024. 
 • De kans dat Gilead ooit Galapagos overneemt, achten we door het falen van filgotinib in de VS weinig waarschijnlijk. De kans is ook klein dat Gilead filgotinib voor de ziekte van Crohn in de VS zal commercialiseren. Het biotechbedrijf kan wel nog beslissen om vergevorderde fase 2-studies in te licentiëren, maar dat is nog te vroeg om daar op te speculeren.

Mogelijke koerstriggers

2022

 • Aankondiging nieuwe CEO en CSO*
 • Licentiedeal of overname
 • Data fase 1b-studie  GLPG0555 (osteoartritis)

2023

 • Q1: fase 2 data GLPG2737 (nierziekte ADPKD)
 • 1ste helft: fase 3 data filgotinib in ziekte van Crohn)
 • Fase 2b data voor GLPG3667 (psoriasis)
 • Fase 2 data AbbVie-programma in taaislijmziekte (CF)

 * Chief Scientific Officer

Advies :  H+3

Het ziet er naar uit dat op korte termijn een nieuwe CEO zal aangeduid worden. De eerste grote test van die CEO: een goede deal die weer perspectief moet bieden voor de komende jaren. Het wantrouwen uit zich in een koers fors beneden de kaspositie. Midden december trokken we ons advies op naar ‘eerste positie’ voor de risicobewuste belegger. We handhaven dit advies.