Galapagos bewandelt nieuwe paden

©Bloomberg

Paul Stoffels staat nog maar sinds 1 april aan het roer, maar de hand van de nieuwe CEO is al goed merkbaar. Stoffels bewandelt andere paden dan de traditionele ziektedomeinen waarop het bedrijf tot hiertoe gefocust was. Bovendien lijkt de topman niet voor grote(re) overnames te gaan. Maar het is wel de bedoeling om de productpijplijn in een hogere versnelling te brengen, door vooral op zoek te gaan naar medicijnen voor hoge onbeantwoorde medische noden. Dit moet de tijd van ontwikkeling naar commercialisatie verkorten. Het moet daarom niet noodzakelijk om laatklinische onderzoeksprogramma’s gaan.

©Bloomberg

Met de overname van Cellpoint (aanbetaling van 125 mln. EUR) en AroundBio (14 mln. USD) investeert Galapagos in celtherapie en in en innovatief decentraal productieproces voor celtherapie, alsook een platform voor biologische molecules, nieuwe domeinen voor het bedrijf. Tot hiertoe was het vooral actief in kleine molecules. Daarmee krijgt het de controle over twee vroegklinische onderzoeksprogramma’s (fase 1/2a) die in eerste instantie op bloedkanker gefocust zijn en in Europa al worden uitgetest. Resultaten van deze studie zijn voor de eerste jaarhelft van 2023 en in het beste geval is een marktlancering voor 2026. Bedoeling is ook de komende drie jaar drie nieuwe programma’s in de kliniek te brengen. Galapagos kan nog gebruik maken van de samenwerking met Gilead Sciences, die door de overname enkele jaren geleden van Kite, heel wat expertise heeft opgebouwd in celtherapie. 

Het overnamebedrag is niet weinig, maar vergeleken met de kaspositie van 4,6 mld. EUR goed behapbaar. In de tweede jaarhelft rekent men door de overname op 25 à 50 mln. EUR aan extra operationele kosten, waardoor het cashverbruik hoger zal liggen dan vooropgesteld (450 à 490 mln. EUR).Galapagos zette eind juni ook de samenwerking met het Poolse Molecure stop, waardoor het de rechten op een fibrosemiddel heeft teruggegeven. Intussen werkt Galapagos verder aan de commercialisatie van Jyseleca (reuma en UC), wat in Europa goed loopt. In de eerste jaarhelft van 2023 zijn er fase 3 data voor de ziekte van Crohn. Goede data voor deze indicatie maken deel uit van het doel om met Jyseleca een piekomzet van 500 mln. EUR te realiseren.

Advies :  H+3

Galapagos viel de jongste tijd wat terug en noteert opnieuw duidelijk beneden de kaspositie. De overnames werden op scepcis onthaald, al geeft het ook aan dat het bedrijf geen taboes heeft. Het moeilijke beursklimaat maakt dat Galapagos mogelijk zaakjes kan doen, want voor vele biotechbedrijfjes is de toegang tot de kapitaalmarkten nu moeilijk. Een beperkte investering waard voor speculatief ingestelde beleggers.