DSM, overname goede zet

©Bloomberg

Al jaren staat DSM te boek als kwaliteitswaarde. De focus op de productie van additieven, vitamines,... voor voeding voor mens en dier en speciale materialen wierp vruchten af.  Sinds 2012 kon de winst haast verdubbelen, maar dit jaar zal de winst dalen. Deels logisch, aangezien de groep in de materialentak veel activa verkocht. Begin september werd de verkoop van de beschermde materialen (Dyneema) voor een slordige 1,49 mld. USD afgerond. De verkoop van het laatste deel van de materialentak, de ‘engineering materialen’, voor 3,7 mld.EUR aan private equitygroep Advent en Lanxess, zal in de loop van 2023 afgerond worden. Al deze activa gingen voor een mooie prijs de deur uit en leveren veel cash op. Een ander deel van de verklaring van de winstdaling is echter het gevolg van een sputterende motor in de voedingstak. In het tweede kwartaal steeg de EBITDA organisch met 5%, ondanks een stevige omzetgroei (+19%). Voor heel het jaar bevestigde DSM de groeidoelstelling van 7 à 9%, maar de marktconsensus is pessimistischer (+6%). 

©AFP

In de toekomst komt de focus volledig te liggen op de voedingstak. DSM zet de ‘overtollige’ cash meteen aan het werk. In mei werd de fusie aangekondigd met het private Zwitserse Firmenich. De fusie tussen gezondheidsproducten en voedingsadditieven van DSM en smaken van en geuren van Firmenich moet de groep in staat stellen om jaarlijks met 5% organisch te groeien. De aandeelhouders van dit Zwitsers bedrijf krijgen 3,5 mld. EUR toegestopt van DSM. In de sector werd een dergelijke consolidatie toegejuicht. De nieuwe fusiegroep krijgt een jaarlijks onderzoeksbudget van meer dan 700 mln. EUR en DSM versterkt zijn marktpositie (met schaalvoordelen). De fusie zal synergieën opleveren (350 mln. EUR EBITDA), maar wel pas vanaf 2026, en dat is voor beleggers tegenwoordig een eeuwigheid. De marges liggen bij Firmenich al hoger dan bij DSM, zodat die voor de fusiegroep vanaf de start (voorzien in het eerste halfjaar van 2023) al direct boven de 21% zullen liggen (momenteel 19,7% voor DSM alleen). Een troef voor een bedrijf in een defensieve sector.  

Advies :  H+1

DSM verwierf na een jarenlang stevig track-record de status van onwrikbare kwaliteit, maar dit jaar kwamen er barsten in het groeimodel. De overname van Firmenich is een nieuwe hefboom om de groei op lange termijn veilig te stellen. De gemiddeld hogere waardering moeten we er bij nemen. Het aandeel daalde door een derating dit jaar al met 42%, terwijl de balans gezond is. Een geduldige belegger kan hiervan profiteren om voor een stukje te diversifiëren naar een defensieve sector.