WisdomTree Physical Gold ETC
Aandachtspunten
Bedrijfsgegevens
Term | Waarde |
---|---|
Sector | Tracker |
Activiteit
Zeer liquide, kapitaliserende fysieke tracker. Noteert in euro. TER: 0,39%. Heeft fiscale ruling met Belgische belastingadministratie, zodat er geen Reynderstaks (30%) dient te worden ingehouden.
|
Laatste update
WT Physical Gold
Goud heeft er geen best halfjaar opzitten. In de eerste 6 maanden van 2021 daalde de prijs van het edelmetaal met 6,7%. De prijs kende een volatiel verloop. Na een herstelbeweging in april en mei volgde in juni de zwakste maand sinds november 2016.
Hoe komt het dat goud aan glans verloor? Daarvoor moeten we kijken naar het renteklimaat. Na een dieptepunt in de lente van vorig jaar trok de Amerikaanse 10-jarige rente weer aan, tot boven de 1,7% in maart van dit jaar om nadien opnieuw wat af te glijden naar 1,34%. Investeerders verwachten dat dit snel opnieuw kan oplopen. De fors aantrekkende wereldeconomie lijkt immers een voorbode voor hogere rentes. De centrale banken lijken het geweer van schouder te veranderen. De Federal Reserve leek lange tijd van plan pas in 2024 de beleidsrente op te trekken. Beleggers reageerden dan ook enigszins verrast toen een groot deel van de bestuurders bleek uit te gaan van twee renteverhogingen in 2023.
Wat voor goudkevers van tel is, is de zogenaamde ‘reële rente’. Dat is het verschil tussen de nominale rente en de inflatie. Goud is een activaklasse die geen inkomsten genereert. Dat is bij aandelen (dividenden), obligaties (coupons) of vastgoed (huurgeld) wel het geval. Het rendement moet volledig uit de prijsstijging komen. Daarom is goud relatief populair in tijden van een lage reële rente, gezien het rendement op andere activa dan laag is. Een hoge inflatie speelt goud dus ook in de kaart. Voor velen wordt het gezien als het ‘echte geld’, omdat het niet door centrale banken kan bijgedrukt worden. In mei schoot de Amerikaanse inflatie naar 5%, het hoogste peil sinds 2008. Centrale bankiers houden vol dat die opflakkering van tijdelijke aard is, te wijten aan een ongelijk economisch herstel en problemen in de waardeketen. Toch leeft het idee dat de tijden van ultralage inflatie achter ons liggen. Overheden geven fors geld uit via steunplannen en centrale banken lieten de geldhoeveelheid stevig oplopen. In een klimaat van aanhoudend hoge en onvoorspelbare inflatie zou goud snel aan populariteit kunnen winnen, zoals ook eind jaren ‘70 het geval was.
De duurdere dollar was een blok aan het been van de goudprijs. Goud wordt vaak in deze munt uitgedrukt en aangekocht, waardoor goud relatief minder aantrekkelijk wordt. De populariteit van cryptomunten heeft eveneens een invloed. Bitcoinfans zien hun digitale munt goud van de troon stoten als het ‘echte geld’. Daarnaast werden investeerders minder risico-avers, waardoor goud als traditionele ‘veilige haven’ minder gegeerd was. Met de voortgang van de vaccinaties en de heropening van de economie blaken de markten van vertrouwen. Dat vertrouwen blijft uiteraard kwetsbaar.
Advies : K3
Goud blijft interessant als indekking tegen onrust op de markten. Het is eveneens een instrument om u in te dekken tegen het staartrisico van een fors hogere inflatie. Bovendien zou op lange termijn de evolutie naar een cashvrije maatschappij de populariteit van goud als ‘tastbaar geld’ ten goede kunnen komen. De recente koerszwakte vormt een instapkans. De zomermaanden zijn traditioneel sterk voor het edelmetaal, al is dat niet elk jaar het geval. Voor wie in goud wil beleggen bestaat er de liquide fysieke goudtracker WisdomTree Physical Gold. U kan tevens gediversifieerd beleggen in goudmijnen via de trackers VanEck Vectors Gold Miners of VanEck Vectors Junior Gold Mines. Goudmijnen bieden een hefboom op de goudprijs, omdat hun kostenbasis op korte termijn niet meestijgt met de goudprijs. Ze hebben dus een groter op- en neerwaarts potentieel.
Aandachtspunten
Bedrijfsgegevens
Term | Waarde |
---|---|
Sector | Tracker |
Activiteit
Zeer liquide, kapitaliserende fysieke tracker. Noteert in euro. TER: 0,39%. Heeft fiscale ruling met Belgische belastingadministratie, zodat er geen Reynderstaks (30%) dient te worden ingehouden.
|