Samsung Electronics

K2
Advies
K
Kopen
Risicospreiding
2
Gemiddeld risico
DB 4x4 Pijler

Aandachtspunten

Nieuw kwartaalrecord in omzet. Kent succes met de nieuwe vouwbare smartphone. In 2022 zal halfgeleidersector sterk blijven presteren.

Bedrijfsgegevens

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Sector Consumentengoederen
Activiteit
Producent van diverse elektronische consumentenproducten en geheugenchips.

Key Financials

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Winst p.a. $ 155,00

Laatste update

Samsung Electronics: strategische chips

Ondanks sterke resultaten evolueert de Zuid-Koreaanse elektronicagigant sinds de piek van januari 2021 in een dalende lijn. De beurswaardering is laag, zeker in vergelijking met sectorgenoten.  

©Robert Schlesinger/dpa-Zentralbild/dpa

De enorme kaspositie van circa 100 mld. USD is een van de sterke punten van Samsung Electronics, maar tegelijkertijd ook een van de frustraties voor beleggers omdat het bedrijf die al jarenlang onbenut laat. Dividenduitkeringen en inkopen van eigen aandelen zijn beperkt gebleven. Bovendien heeft Samsung sinds Harman in 2017 geen grote overnames meer gedaan. Eind vorig jaar meldde de groep wel dat er ‘binnen de drie jaar’ een grote overname gepland wordt.

Een andere reden voor de lage waardering is het meer cyclische karakter van Samsung Electronics. Het bedrijf domineert de markt van de geheugenchips, waar de prijzen sterk schommelen. In deze sector noteert ook Micron Technology tegen een lage koers-winstverhouding. Sinds vorige zomer zitten de DRAM-prijzen in een dalende trend, maar er wordt stilaan een kentering verwacht en door een lager aanbod wordt er vooral in 2023 een stevige opleving verwacht. De vraag van datacenters blijft groot en er is nog een groot potentieel dankzij de doorbraak van 5G smartphones en A.I.-producten.  

Samsung Electronics wil zijn halfgeleiderdivisie overigens vooral uitbreiden naar de niet-geheugenchips. Het bedrijf is met een marktaandeel van 18,3% al de tweede grootste op de ‘foundry’-markt (chips op bestelling) en wil met investeringen van liefst 151 mld. USD tegen 2030 Taiwan Semiconductor (marktaandeel van 52%) onttronen. De groep heeft al meer dan 100 klanten, met IBM, Nvidia, Qualcomm en Tesla als bekendste namen. Een handicap voor Samsung is echter dat sommige bedrijven terughoudend zijn om klant te worden bij hun concurrent. 

De recente tekorten op de halfgeleidermarkt hebben wereldwijd het strategische belang van de sector nog eens onderstreept. De VS wil de (technologische) banden met Zuid-Korea versterken om de afhankelijkheid van het door China bedreigde Taiwan te verminderen. Het viel op dat president Biden bij zijn recente bezoek aan Zuid-Korea als eerste agendapunt een bezoek aan Samsung Electronics had gepland. Samsung bouwt overigens een grote halfgeleiderfabriek in Texas en overweegt er meer investeringen. Het Koreaanse bedrijf voert bovendien verkennende gesprekken met het Amerikaanse Intel over een mogelijke samenwerking op meerdere vlakken. 

Samsung is interessant omwille van zijn diversificatie, maar in sommige divisies, vooral in de consumentenelektronica en in de beeldschermen, liggen de winstmarges vrij laag, zeker nu de inflatie de productiekosten opdrijft. Samsung stopt deze maand echter met de productie van LCD-schermen om zich toe te leggen op het meer rendabele OLED. Intussen krijgen steeds meer huishoudtoestellen toegevoegde waarde met A.I.-functies. In de smartphones worden de marges ondersteund door een stijgende vraag in het hogere marktsegment, o.a. met de 5G-smartphones en nieuwe producten zoals de vouwbare telefoons. 

Omwille van de inflatie en de oorlog in Oekraïne verlaagde Samsung (net zoals Apple) de geplande jaarproductie van smartphones met 10%. Niettemin worden er voor het huidige kwartaal nog sterke verkoopcijfers verwacht, dankzij het succes van de nieuwe  Galaxy S22. 

Advies :   K2

Samsung Electronics is koopwaardig omwille van de sterke marktpositie, de lage waardering en de stevige balans. We nemen het aandeel op in de koopselectie van de groeimarktaandelen. 

Aandachtspunten

Nieuw kwartaalrecord in omzet. Kent succes met de nieuwe vouwbare smartphone. In 2022 zal halfgeleidersector sterk blijven presteren.

Bedrijfsgegevens

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Sector Consumentengoederen
Activiteit
Producent van diverse elektronische consumentenproducten en geheugenchips.

Key Financials

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Winst p.a. $ 155,00