Cosan SA

K3
Advies
K
Kopen
Risicospreiding
3
Hoger dan gemiddeld risico
VA
DB 4x4 Pijler Valuewaarde

Aandachtspunten

Gaat een joint-venture vormen voor mijnbouw en logistiek met Aura Minerals. Kocht hiervoor havenbedrijf voor 136 mln. USD. Neemt belang in Vale.

Bedrijfsgegevens

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Sector Landbouw
Activiteit
Holding actief in landbouw (suiker en ethanol), energie (tankstations en gasdistributie) en logistiek.

Key Financials

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Winst p.a. $ 0,92
Boekwaarde p.a. $ 4,20

Laatste update

Cosan : ijzerertspijler (nog) niet geapprecieerd

De Braziliaanse beurs is dit jaar een outperformer, maar Cosan evolueert relatief zwak. De markt voelt zich wat ongemakkelijk bij de agressieve expansiepolitiek van de holding.

Cosan verraste in oktober met de aankondiging dat een belang van 4,9% wordt genomen in mijngigant Vale, met de optie om dit belang uit te breiden tot 6,5%. Dat is een belangrijke nieuwe stap voor de holding. Met de huidige marktkapitalisatie van Vale is dit 4,9%-belang immers 3,5 mld. USD waard, of meer dan 60% van Cosan’s marktkapitalisatie.

De investering werd door beleggers niet op gejuich onthaald. In het afgelopen decennium was Cosan wat minder afhankelijk geworden van de volatiele suikerprijs, maar met dit belang in ijzererts wordt het aandeel opnieuw cyclischer.

Cosan kondigde de uitbouw van een pijler grondstoffen echter al in 2021 aan. Het sloot toen een joint venture met Aura Minerals en nam een belang in een havenbedrijf dat zich concentreert op de export van ijzererts. De investering in Vale, een belangrijke toeleverancier voor elektrische wagens, past ook in de ESG-strategie van Cosan en vormt een compensatie voor de benzinedistributie. 

De deal maakt de structuur van Cosan echter complexer. Het belang wordt deels gefinancierd door leningen waarbij de dividenden van Cosan’s dochters Raizen en Compass garant staan. Aangezien Vale het belangrijkste actief wordt en beleggers dit aandeel gemakkelijk rechtstreeks op de beurs kunnen kopen, is het logisch dat de markt aan Cosan een hogere holdingdiscount toekent. De onderwaardering van 5 à 10% voor de deal nam toe tot circa 25%. De belangen in de beursgenoteerde bedrijven Raizen en Rumo zijn meer waard dan Cosan’s marktkapitalisatie, maar de holding heeft ook vrij veel schulden. Dat betekent evenwel niet dat Cosan in financiële problemen dreigt te komen. Op korte termijn zijn er geen grote schulden af te lossen. Bovendien kan de groep nog kapitaal binnenkrijgen dankzij een mogelijke beursintroductie van dochters Compass en Moove, en dankzij de rijkelijke dividenden van Vale. Bovendien heeft Cosan het recht om de deal rond Vale terug te draaien indien de financiële positie onder druk zou komen. 

Ook in de andere divisies bleef Cosan in het afgelopen jaar veel investeren, wat tot uiting kwam in een omzetgroei van 41% in het 3de kwartaal. De EBITDA steeg met ‘slechts’ 19% en op nettobasis werd er een klein verlies geboekt. Dat was grotendeels een gevolg van de hogere rentelasten (+90%) door de forse stijging van de Braziliaanse rente. 

Dankzij overnames boekten de gasdistributeur Compass en de producent van smeerolie Moove een omzetgroei van respectievelijk 76% en 57%. 

Rumo, gespecialiseerd in het vervoer van landbouwgewassen via het spoor, profiteerde van hogere volumes en stijgende tarieven, waardoor de omzet met 50% en de EBITDA met 58% steeg. 

Raizen (een joint venture met Shell) ontgoochelde licht met een 14%-lagere EBITDA. Dat was vooral een gevolg van schommelingen in de benzinevoorraden. De suikerafdeling presteerde wel goed met hogere volumes en prijzen. Als gevolg van de energiecrisis zag Raizen de Europese vraag naar ethanol verdrievoudigen. De groep gaat voor 1,5 mld. USD nieuwe ethanolfabrieken bouwen, waarvan de eerste van start zal gaan in 2025. Het grootste deel van de geplande productie is al verkocht. 

 

Advies :   K3

Na de koersdaling en de opgelopen onderwaardering is het nieuws over Cosan’s vijfde pijler wellicht voldoende door de markt verteerd. De gediversifieerde portefeuille van Cosan is interessant om in te spelen op het economische potentieel van Brazilië. 

 

Aandachtspunten

Gaat een joint-venture vormen voor mijnbouw en logistiek met Aura Minerals. Kocht hiervoor havenbedrijf voor 136 mln. USD. Neemt belang in Vale.

Bedrijfsgegevens

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Sector Landbouw
Activiteit
Holding actief in landbouw (suiker en ethanol), energie (tankstations en gasdistributie) en logistiek.

Key Financials

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Winst p.a. $ 0,92
Boekwaarde p.a. $ 4,20