Kraneshares CSI China Internet

K3
Advies
K
Kopen
Risicospreiding
3
Hoger dan gemiddeld risico
DB 4x4 Pijler

Aandachtspunten

Tracker om in te spelen op de evolutie van de Chinese internetaandelen (o.m. Tencent, Alibaba en JD.com)

Bedrijfsgegevens

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Sector Tracker
Activiteit
Kraneshares CSI China Internet belegt in 52 Chinese internetaandelen (o.m. Tencent, Alibaba en JD.com). Fysieke kapitaliserende tracker. Lopende kosten: 0,75%.

Laatste update

Overdreven pessimisme in China

De Chinese beurzen evolueren erg volatiel. Na een slecht jaar volgde er nog een klap na het 20ste congres van de Chinese communistische partij, maar er zijn indicaties dat met die ‘kapitulatie’ het ergste leed mogelijk voorbij is.

 Er zijn tal van redenen voor de slechte prestatie van de Chinese aandelen: 
de economische groeivertraging. De BBP-groei over het 3de kwartaal viel wel mee (+3,9%), maar vooruitlopende PMI-indicatoren toonden in oktober een duidelijke verslechtering. Niettemin blijft China beter scoren dan de wereldeconomie. De verzwakking van de yuan (tot het laagste niveau in 14 jaar) ondersteunt de export. Dankzij de matige inflatie (2,8%) heeft China overigens een van de laagste rentes ter wereld. Voor een economisch herstel is cruciaal dat er een versoepeling komt van de lockdowns die het consumentenvertrouwen ondermijnen. 

©EPA

 ► Het Chinese partijcongres zorgde voor een nieuwe verkoopgolf in Chinese aandelen, maar de negatieve perceptie was wellicht wat overdreven. Natuurlijk zorgt de machtsconcentratie bij Xi Jinping voor wat nervositeit. Niettemin blijft de overheid hameren op het belang van innovatie en modernisering en daarvoor heeft ze de vrije markt nodig. Van de nieuwe topmannen, zoals de toekomstige eerste minister Li Qiang, mag een relatief marktvriendelijke politiek verwacht worden. Dat de Chinese ambassadeur in de VS (Qin Gang) in het politbureau wordt opgenomen, lijkt een gunstig signaal voor de Chinees-Amerikaanse betrekkingen. Xi Jinping beklemtoonde overigens nog eens de wederzijdse afhankelijkheid tussen de VS en China. In verband met Taiwan blijft er in de eerstkomende jaren wellicht een status quo. 

De exportbeperkingen voor geavanceerde halfgeleiders naar China kunnen de ontwikkeling van de Chinese technologiesector belemmeren. Deze Amerikaanse wet is echter een tweesnijdend zwaard en kan deels uitgehold worden door tal van uitzonderingsmaatregelen.  Inzake de audits van Chinese bedrijven werd er dit jaar een belangrijke stap gezet.

Het is nu wachten op het resultaat van de audits, maar de Chinezen hebben desnoods nog ruim een jaar om zich aan te passen aan de SEC-normen. Niettemin werd het werk van de auditors in Hong Kong al een aantal dagen vroeger afgerond dan verwacht. Dat is hoopvol.

 Het is overigens opvallend dat de Chinese CSI 300-index minder sterk gedaald is dan de Hang Seng-index, die tot het laagste niveau sinds 2008 daalde. De verkoopdruk komt duidelijk van buitenlandse beleggers, terwijl de Chinezen eerder aan de koperszijde staan. Nu een reeks grote namen als Alibaba, Baidu, JD.com en Yum China weldra in Hongkong een ‘primary listing’ zullen krijgen, zullen deze aandelen ook toegankelijk worden voor de Chinese beleggers (en hopelijk daardoor hun lage waardering wat kunnen opkrikken).  

Kraneshares China Internet

©EPA

Vooral de Chinese internetaandelen hebben veel herstelpotentieel. Door de reguleringen en de zwakke consumptie is er een groeivertraging, maar de bedrijven passen zich aan met kostenbesparingen en nieuwe initiatieven. De e-commercebedrijven (Alibaba, JD.com, Vipshop...) starten momenteel hun piekseizoen met Singles Day op 11 november, waarvoor de eerste indicaties positief zijn. Tencent en NetEase profiteren van de lancering van nieuwe games. Hoewel de Chinese internetbedrijven meestal ‘hogere’ marges hebben dan hun Amerikaanse sectorgenoten, zijn de waarderingen opvallend lager. 

Tracker die Chinese internetaandelen volgt

                     Gewicht

  • Alibaba    10%
  • Tencent      9%
  • Meituan      8%
  • JD.com       7%
  • NetEase      5%
  • JD Health    5%
  • KE Holdings 4%
  • Pinduoduo   4%
  • Trip.com      4%

Advies :   K3

De tracker, die zowel op Wall Street als in Hongkong belegt, biedt bovendien meer veiligheid dan het rechtstreekse risico van Chinese aandelen die van de Amerikaanse beurs zouden verdwijnen. Kraneshares China Internet is interessant om gediversifieerd in goedkope Chinese technologieaandelen te beleggen. 

Aandachtspunten

Tracker om in te spelen op de evolutie van de Chinese internetaandelen (o.m. Tencent, Alibaba en JD.com)

Bedrijfsgegevens

Aanvullende gegevens
Term Waarde
Sector Tracker
Activiteit
Kraneshares CSI China Internet belegt in 52 Chinese internetaandelen (o.m. Tencent, Alibaba en JD.com). Fysieke kapitaliserende tracker. Lopende kosten: 0,75%.