Na jaren van te hoge inflatie verwacht de Europese Centrale Bank (ECB) nu een periode van te lage inflatie voor de volgende maanden, lager dan de vooropgestelde 2%. Daarom werd de rente in juni verlaagt, liet de ECB recent nog weten. Het inflatiespook lijkt dus nog maar amper bezworen te zijn of Europa begint zich al zorgen te maken over een te láge inflatie. Wat zijn de implicaties voor beleggers? Analist Simon Renty zocht het voor u uit.
Vastgelopen aanvoerketens, een koopwoede onder consumenten na covid en galopperende grondstoffenprijzen als gevolg van de Oekraïne-oorlog: het zorgde vooral in 2022 voor een forse inflatie-opstoot. Centrale bankiers haalden wereldwijd het rentekanon boven en zeker in Europa slaagde men er ondertussen in de inflatie te bedwingen. Na een reeks van zeven verhogingen op rij, houdt de ECB bij de vergadering op 24 juli de depositorente wellicht stabiel, op 2%.
Veel technologienamen zijn mooi hersteld van hun aprildip. Een eventuele zomerflauwte zou een instapkans betekenen.
Voor het komende anderhalf jaar denkt de ECB dat de inflatie onder de doelstelling van 2% zal liggen als gevolg van de sterke euro, die import goedkoper maakt. Daarnaast zijn de energieprijzen flink gedaald. Ook dumping op de Europese markt van producten die de VS niet binnen geraken, kan de inflatie drukken.
Het spaarboekje: getrouwheidspremie is doekje voor het bloeden
Als de inflatie structureel laag blijft, zal de ECB volgen met soepeler beleid, met dalende rentes als gevolg. Op dit moment zien we vooral de kortetermijnrentes dalen. Dat voelt u op uw spaarboekje.
We zagen al enkele banken de spaarrente verlagen en we denken dat er nog verdere verlagingen zullen volgen. Een relatief hoge getrouwheidspremie kan dan een doekje tegen het bloeden zijn. Dat is de rente die u krijgt op spaargeld dat minstens 12 maanden op rekening staat. Het voordeel is dat u een verlaging hiervan ook pas binnen de 12 maanden voelt. Een verlaging van de basisrente voelt u meteen.
Obligaties: ga voor lange looptijden en Amerikanen
De Europese langetermijnrentes zijn nog niet veel gedaald. De afgelopen weken trokken ze zelfs nog wat aan. Hier spelen de overspannen overheidsschulden een rol. Als de langetermijnrentes dan toch beginnen te dalen, kunnen bestaande obligaties profiteren, ze worden dan meer waard. Dat geldt ook als je in een obligatietracker of obligatiefonds zit.
Kies nu alleszins voor obligaties met langere looptijden, daar is de impact het grootst. Ook Amerikaanse staatsobligaties charmeren ons. De rentes in de VS liggen nog steeds een pak hoger dan bij ons én Amerikaanse obligaties werden dankzij de gedaalde dollar goedkoper. Let wel: een verdere dollardaling kan er ook nog aankomen en is natuurlijk ook een risico.
Aandelen: de terugkeer van tante TINA
TINA (there is no alternative) zou weleens kunnen terugkeren: er is geen alternatief voor aandelen als vastrentende producten niets meer opbrengen. Wanneer investeerders richting aandelen worden geduwd, dan stuwt dat de waarderingen. Men zegt soms dat een rentedaling een tij is dat alle boten optilt: iedereen profiteert.
Groeiaandelen kunnen profiteren omdat investeerders geduldiger zijn (lagere tijdswaarde van geld) voor winsten die ver in de toekomst liggen. Veel technologienamen zijn mooi hersteld van hun aprildip. Een eventuele zomerflauwte zou een instapkans betekenen.
Banken spinnen momenteel garen bij de steilere rentecurve. Maar de koersen zijn daar al op vooruitgelopen. Banken waren twee jaar lang de beste presteerders op de Europese marken. De waarderingen zijn echter nog steeds vrij laag. Een scenario van extreem lage rentes zou wel op de marges kunnen wegen.
Vastgoedaandelen: volgt een inhaalbeweging?
Bij de relatieve winnaars kijken we in eerste plaats naar de verliezers van de recente renteopstoot. Gereglementeerde vastgoedvennootschappen (GVV’s) kregen rake klappen toen de rente opliep en zouden moeten profiteren bij een rentedaling.
Zo'n daling zorgt voor lagere financieringskosten, hogere meerwaarden op vastgoed en vooral: een hogere waardering. Stabiele dividendaandelen worden immers vergeleken met het rendement op obligaties. Kwalitatieve namen als Xior, Montea en Qrf hebben nog een inhaalbeweging te goed.
Grondstoffen: betalen zij het gelag?
Als die lagere inflatie het gevolg is van dalende energie- en grondstofprijzen, zou dat uiteraard slecht nieuws zijn voor aandelen in de betrokken sectoren. Al is het niet gezegd dat die trend zich doorzet. Investeringen in vergroening, infrastructuur en defensie ondersteunen de prijzen van veel grondstoffen.