Techneuten op Wall Street

Het resultatenseizoen op Wall Street ligt nagenoeg achter ons. Onze voornaamste bemerkingen en de bespreking van enkele resultaten van technologiebedrijven.

Op Wall Street staat 2022 in het teken van inflatie, renteverhogingen,  problemen met de logistieke processen en tekorten aan componenten. Door de krappe arbeidsmarkt in de VS eisen de Amerikaanse werknemers bovendien hogere lonen. Voor Amerikaanse bedrijven komt er nog bij dat de dollar dit jaar al 8% in waarde toenam versus de euro. Dat verzwakt de concurrentiepositie. Allemaal elementen die op de winstmarges wegen. Zowat een vijfde van de bedrijven die al kwartaalcijfers publiceerden en in de S&P500 zetelen, kon niet voldoen aan de marktconsensus. In dezelfde periode vorig jaar was dat slechts 13%. In de technologiesector bleef het aantal missers beperkt. Die zijn er meer wat de prognoses voor de komende kwartalen betreft, of ze worden veiligheidshalve ongemoeid gelaten.

Rentebeleid

Powell staat aan het roer van een Amerikaanse Centrale Bank die bezig is aan de strengste monetaire verstrakking sinds 2000. Meerdere renteverhogingen (zelfs met 50 basispunten) moeten de inflatie temperen. Dat de Amerikaanse economie robuust is, is een opsteker en sussend voor de financiële markten. Toch zal er steeds minder geld ‘gratis’ ter beschikking staan. De obese balans van de Fed zal maandelijks met 95 mrd. USD afgebouwd worden.

Impact op de beurs

©AFP

Na de slechtste jaarstart sinds 1939 op Wall Street lijken beleggers voorlopig toch niet gerustgesteld door Powell. De vrees voor een stagflatie (hoge inflatie, lage economische groei) zet de technologiesector echter onder druk. Een recessie (2 kwartalen op rij met een economische krimp) is echter niet ingeprijsd. Dat de Amerikaanse economie onverwacht kromp in het eerste kwartaal maakte de markt niet nerveus. De consumptie van Joe Sixpack bleef immers op peil. De Nasdaq daalde dit jaar al met 22%, waardoor de waarderingen op de Amerikaanse technologiebeurs niet langer stratosferisch hoog liggen. Bovendien konden de FANG-aandelen relatief beter standhouden. Met een verwachte k/w van respectievelijk 24 en 17 zijn de Nasdaq en S&P500 alleszins nog niet goedkoop. Een aantal zwaargewichten staat bovendien nog voor moeilijke kwartalen, zeker omdat de sterkere dollar pas vanaf het tweede kwartaal een belangrijkere rol zal spelen in de cijfers. 

De belangrijkste trends in de techsector...

► IT-budgetten goed gevuld

Bedrijven investeren nog steeds fors in IT-processen en software. Hierdoor zal IT nog steeds 4 à 5% sneller groeien dan de wereldeconomie. De cloud is de sleutel tot de groei. Dat toonden de uitstekende kwartaalcijfers van Microsoft aan. De groep zag de omzet met 18% toenemen. De cloudtak (+32%) zorgt bij de softwaregroep al voor 100 mrd. USD omzet per jaar. Alphabet zag de omzet bij Google Cloud zelfs met 44% klimmen, maar de groep hinkt achterop met amper een kwart van de cloudomzet van Microsoft. Ook bij IBM lijkt de strategiewijziging, weg van traaggroeiende diensten richting cloud en software, vruchten af te werpen. De omzet steeg met 11% bij stabiele wisselkoersen, groeicijfers die we bij IBM al heel lang niet meer zagen.IBM groeit minder snel, maar is wel een pak goedkoper dan Microsoft. Voor IBM zijn we nog koper, liefst op koerszwakte.

► E-commerce, games en streaming dood geld?

De pandemie ligt duidelijk achter ons en dat laat zich gevoelen in de cijfers van de streaming- en e-commercebedrijven. De resultaten van Amazon.com waren enkel goed in de cloudtak (omzetgroei van 37%). E-commerce en het luik van de fysieke winkels ontgoochelden. Het management verwijst naar overcapaciteit (magazijnen, spelers) als deel van het probleem. Ondanks goede resultaten gaf ook eBay afgelopen week magere vooruitzichten af. In de gamesector min of meer hetzelfde verhaal, al zit er hier duidelijk een consolidatie aan te komen. Warren Buffett verhoogde zijn belang in Activision Blizzard , omdat hij denkt dat Microsoft de biedprijs van 95 USD p.a. cash op tafel zal mogen leggen. Bij Ubisoft gaat de stichtende familie mogelijk in zee met private equityspelers. 

Bij streamingigant Netflix daalde onverwacht het aantal betalende abonnees. Een opdoffer die op het sentiment van de hele sector woog. Een inzicht in de andere grote speler in streaming en televisie, Walt Disney, komt er deze  week aan. De malaise in beide sectoren bleef ook bij  toeleveranciers zoals fintechbedrijf Paypal  en internetdienstverlener Akamai niet zonder gevolgen. Quasi de helft van de omzet van Akamai komt uit cyberbeveiliging via servers, maar de andere helft komt van (Chinese) internetbedrijven, e-commerce en streaming. De groep verlaagde de verwachtingen voor het volledige jaar. Er zitten nog enkele moeilijke kwartalen aan te komen, zodat er geen haast is om bijkomende posities te verwerven. Bij Activision Blizzard kan u speculeren op het riante verschil tussen de biedprijs en huidige koers. Netflix noteert opnieuw aan niveaus van vijf jaar geleden. Hier ontstaan de eerste koopkansen.

► minder Online Advertenties

Dat adverteerders door wijzigingen aan de privacy-regels van iOS (Apple) en binnenkort Android (Google) niet meer goed weten wie hun advertenties bereiken, weegt op het verdienmodel. Bovendien schroefden bedrijven hun reclame-uitgaven terug om hun marges te vrijwaren. Socialemediagroepen zoals Twitter en Snap leden hier sterk onder. Bij Alphabet presteerde onder meer YouTube niet zo goed. Meta Platforms was hier na enkele zwakkere kwartalen geen uitzondering op. De belofte dat de socialemediagroep zijn investeringen in allerlei randactiviteiten zou terugschroeven, gaf beleggers wel hoop dat er op het einde van het rit meer winst zal overblijven. Meta is stevig te behouden.

► componentenschaarste

Bedrijven die meer afhangen van hardware, zoals Apple, manoeuvreren zich voorlopig redelijk goed door de moeilijke bevoorradingsketen. Het afgelopen kwartaal was nog vrij goed met hoger dan verwachte verkopen voor de iPhone, maar de verwachtingen voor het lopende kwartaal waren somber. De omzet zal 4 tot 8 mrd. USD gedrukt worden door chiptekorten en productieproblemen in China. Apple wil steeds meer diensten aan zijn brede klantenbasis aanbieden. De groep denkt bovendien dat in het najaar alle problemen zijn opgelost. Apple is te behouden.

► chipbakkers presteren goed

Hoewel Intel zijn vrees uitte voor een negatieve impact van de groeivertraging op de verkoop van pc’s, bleef AMD doorstomen. De chipbakker wint  fors marktaandeel met de nieuwste, kleinere chips en zal dit jaar de omzet met 60% kunnen verhogen. AMD oogst vooral succes bij de duurdere pc-modellen en in de servermarkt. De waardering (verwachte k/w van 21) ligt nu een pak lager dan een jaar geleden. Intel blijft op de sukkel, maar groeit tegen 2026 uit tot een nieuwe Taiwan Semiconductor in het westen. Intel is zeker te behouden aan de huidige lage koersen. We verhoogden het advies voor AMD naar (bij)kopen op koerszwaktes.

Het 5G-thema speelt ook een rol in de chipsector. Bij Qualcomm is er geen enkele reden om aan te nemen dat de groei zal vertragen. Integendeel, de diversificatie richting IoT (internet van de dingen), lokale Chinese smartphoneproducenten en de autosector bezorgden de groep een omzetgroei van 40%. Aan een verwachte k/w van amper 13 is Qualcomm koopwaardig bij een lichte koersverzwakking (< 140 USD).