Ahold Delhaize

Het retailbedrijf, dat 60% van de omzet draait in de VS, pakte uit met beter dan verwachte jaarcijfers. In het jongste kwartaal was er zelfs een versnelling van de groei, waarbij de winst uitkwam op 634 mln. EUR tegen een consensus van slechts 535 mln. EUR. Over geheel 2021 boekte AD een winst per aandeel van 2,19 EUR p.a., terwijl er gerekend werd op 2,13 EUR. Het dividend komt over boekjaar 2021 uit op 0,95 EUR per aandeel. De prognoses zijn daarentegen eerder aan de magere kant. Ingevolge verstoringen van de toeleveringsketen, inflatie en stijgende kosten rekent het management op een winstmarge van minstens 4% en zou de winst per aandeel dalen met maximaal 5% ("low- to -mid-single digits"). 

Dit jaar is het vooral uitkijken naar de beursgang van e-commercedochter bol.com, die nog steeds voorzien is in de tweede helft van 2022. Op basis van het huidige koersverloop van vergelijkbare spelers (o.a. Zalando) zou een IPO tegen minder aantrekkelijke voorwaarden moeten gebeuren. 

Advies :  H+1

Goede jaarcijfers, maar 2022 belooft al minder goed te zijn. Vraag is ook of dochter bol.com in de huidige beurscontext toch naar de beurs wordt gebracht en tegen welke voorwaarden? Duur vinden we Ahold Delhaize niet, maar voorlopig gaan we niet verder dan een 'minstens houden'-advies.