Walt Disney

©Bloomberg

Voor het Amerikaanse entertainmentbedrijf was de eerste fase van de pandemie geen lachertje. De pretparken waren vele maanden dicht, en de divisie filmstudio (o.a. Disney, Marvel, Lucas Film en 20th Century Fox) draaide op een laag pitje; de bioscopen waren overigens gesloten. Merkwaardig genoeg kon de beurskoers na een aanvankelijke implosie (< 90 USD) snel opveren, met al in maart van 2021 recordkoersen van ruim 200 USD. Inmiddels is dat alweer een kwart minder. Walt Disney kon na de Covid-crash kooplustige beleggers overtuigen, dankzij de lancering van streamingdienst Disney+ in november 2019, net voor de pandemie. In alle kwartaalberichten sindsdien stond logischerwijze de groei van het aantal abonnees centraal. Op twee jaar tijd telt Disney+ 118 miljoen klanten. Netflix had 8 jaar nodig om hetzelfde aantal te bereiken (inmiddels telt de marktleider er 209 mln.). Samen met de andere streamingactiviteiten van Walt Disney  (ESPN+ en Hulu) staat de teller op 179 miljoen klanten.         

In het jongste kwartaal (juli-september 2021) kwamen er slecht 2,1 miljoen bij, een stuk minder dan verwacht (ca. 10 mln.), waardoor twijfels rijzen of de groep het doel van 230 à 260 mln. klanten zal halen in 2024. Er is alvast nog potentieel: Disney+ is slechts in één derde van de landen aanwezig waar Netflix actief is. Een ander groot verschil: Netflix puurt mooie winsten uit streaming (EBIT-marge: 22,7%), terwijl Disney pas in 2024 rendabel verwacht te zijn in deze tak. De EBIT-marge van de Disney-groep, die dit boekjaar (tot eind september ‘22) moet uitkomen op ca. 15%, wordt voorlopig gedrukt door de investeringen in Disney+. Net voor de pandemie haalde Walt Disney ook een marge van ca. 20%, een percentage dat wellicht pas opnieuw haalbaar is in... 2025. Veel hangt af van de winstgevendheid van Disney+. Maar de streamingtak kan op termijn wel leiden tot een rerating. ‘Pure player’ Netflix noteert aan zowat 34 keer de EV/EBITDA 2022(e). Bij Walt Disney is dat de helft minder.

Waar Disney niet hoog scoort is de balans. Tot 2019 was dit Dow Jones-lid nog een emittent die bij S&P een rating A+ kreeg. In dat jaar spendeerde Disney ruim 70 mrd. USD aan de overname van 20th Century Fox. Op zich een goede overname, maar delicaat wanneer de EBITDA in het fiscale boekjaar 2020 implodeert. In dat jaar bedroeg de ratio NS/EBITDA ruim 4. Dit jaar, in de veronderstelling dat de themaparken ‘normaal’ kunnen functioneren (is nog niet helemaal het geval), kan deze ratio dalen richting 2,5. Momenteel is Disney BBB+. In maart 2021 werd de outlook opgetrokken tot ‘stabiel’, waardoor de kans op een verdere ratingverlaging minder waarschijnlijk is.

©Bloomberg

Advies :  H+2

In Covid-jaar 2020 (tot eind september) boekte Walt Disney slechts 1,5 USD p.a. (courante) winst, tegen 5,7 USD het jaar ervoor. Dit jaar is opnieuw minstens 4 USD mogelijk. Mits mooie groeicijfers van Disney+ is in 2024 ca. 7 USD p.a. niet ondenkbaar. En als dit bewaarheid wordt, een plausibel scenario, is Disney na de recente koersdip bezwaarlijk duur te noemen. Het advies gaat naar ‘eerste positie’ (idealiter onder 150 USD).