varia

Bitcoin op zucht van 100.000 USD

©Belga

De Bitcoin kwam met de herverkiezing van Trump opnieuw in het vizier van beleggers en investeerders. De crypto-gemeenschap werd immers toezeggingen gedaan en er wordt algemeen verwacht dat de regelgeving rond het verhandelen en beheren van digitale munten wordt versoepeld. Trump spreekt zelfs al dat de VS een cryptohoofdstad van de wereld moet worden en de regering een strategische voorraad moest aanleggen. Alvast aast de president in spé op het hoofd van SEC-topman Gary Gensler, een notoir tegenstander van de cryptomunten.

Je kunt je natuurlijk allerlei vragen stellen rond het effectief uitvoeren van de beloftes, maar de cryptomunten breiden hun koerswinsten sinds begin dit jaar stevig uit. Sinds begin dit jaar is de Bitcoin nu ruim verdubbeld. Nochtans is de totale waarde van de Bitcoin vandaag met 1800 mld. USD te verwaarlozen op de internationale financiële markten. De markt van het goud is vandaag nagenoeg 10 keer groter.

Is de Bitcoin op weg naar magische grens van de 100.000 USD of niet?

De Bitcoin, die gelanceerd werd in 2008, is een gedecentraliseerde digitale munt gebaseerd op blockchain-technologie en onafhankelijk van overheden of centrale banken. Dat is een waterdicht en onveranderlijk systeem, waarbij transacties door alle participanten worden gecontroleerd, in plaats van door een centrale instantie. Daarom wordt de bitcoin een gedecentraliseerde cryptomunt genoemd. Het aanbod is beperkt tot 21 miljoen stuks, en Bitcoin heeft door zijn bekendheid en ‘first mover advantage’ een sterke reputatie opgebouwd ten opzichte van andere cryptomunten (altcoins). 

©REUTERS

Voordelen van Bitcoin:

  1. Onafhankelijkheid en anonimiteit: Omdat het losstaat van overheden en centrale banken, biedt Bitcoin bescherming tegen inflatie en economische onzekerheid.  
  2. Waardeopslag: De beperkte beschikbaarheid maakt het interessant als alternatief voor edele metalen zoals goud en is het interessant om geldontwaarding tegen te gaan in landen met hoge inflatie.
  3. Veiligheid en transparantie: Blockchain zorgt voor veiligheid en onveranderlijkheid van transacties. Het is moeilijk te hacken en fraudebestendig, wat vertrouwen wekt bij investeerders.
  4. Groeiende institutionele interesse: Grote investeerders zoals Grayscale en JP Morgan zien Bitcoin als een bescherming tegen hyperinflatie en brengen een zekere legitimiteit naar de markt.
©Bloomberg

Nadelen en risico’s van Bitcoin:

  1. Volatiliteit en onzekerheid over waarde: De koers van Bitcoin is sterk afhankelijk van vraag en aanbod, waardoor waarde schommelt. Het is erg lastig om het te gebruken als betrouwbaar betaalmiddel.
  2. Schaalbaarheidsproblemen en hoge energiekosten: Bitcoin verwerkt slechts een beperkt aantal transacties per seconde, wat zorgt voor vertragingen bij hoge volumes. Het energieverbruik van mining is enorm, wat milieukwesties oproept. Trump wil trouwens dat alle bitcoins in de toekomst in de VS zouden gemined moeten worden. Een schier onmogelijke opdracht.
  3. Risico op verlies en diefstal: Omdat er geen centrale instantie is, kunnen investeerders hun Bitcoins kwijtraken door verloren wachtwoorden of diefstal. Ook de veiligheid van cryptoplatformen is niet gegarandeerd.
  4. Gebrek aan regulering en anonimiteit: Door de anonimiteit is Bitcoin aantrekkelijk voor illegale activiteiten, wat overheden zorgen baart.  
  5. Beperkte toegang en fiscale onzekerheden: In België kunnen beleggers enkel Bitcoin-trackers kopen die als schuldinstrumenten worden gezien, wat leidt tot onduidelijkheid over fiscale behandeling en extra kosten.

Bitcoin biedt investeerders kansen op rendement, maar gaat gepaard met risico's zoals volatiliteit en beveiligingskwesties.