De Belegger Portefeuille

De Belegger Portefeuille met écht geld, échte kosten, écht in de markt. Simpel te volgen.

Commentaar

Kwartaalcijfers van ABN Amro en halfjaarcijfers van Cisco Systems verwachten we woensdag, zo ook die van Tencent, de grootste positie van holding Prosus. De trading update van Ackermans is voor donderdag. Eurazeo en EVS komen dan met een summiere kwartaalupdate. Suedzucker en Gimv publiceren donderdag jaarcijfers.

Transacties

Het slotdividend (0,41 EUR) van ING werd uitbetaald. Opbrengst: 85,38 EUR. 

Er gaan opnieuw een aantal portefeuille-aandelen ex-dividend. Voor Boskalis was dat gisteren (16/05) het geval: een jaardividend van 0,50 EUR p.a., betaalbaar op 24 mei. Bij Solvay werd het slotdividend (2,35 EUR p.a.) vanmorgen onthecht, betaalbaar op 19 mei. Maandag (23/05) gaan ook Brunel (0,45 EUR, betaalbaar op 15 juni) en NN Group (slotdividend van 1,56 EUR p.a., betaalbaar op 15 juni) ex-dividend. Bij NN Group betreft het een keuzedividend (cash of aandelen): tussen 25 mei en 6 juni kan u kiezen. Voor de portefeuille opteren we voor aandelen. Bij Brunel kan bij sommige brokers/banken geopteerd worden voor een herbelegging van het nettodividend (DRIP). Voor DB Portefeuille maken we van die optie gebruik.

Op pagina 14-15 hebben we het uitgebreid over vorkheftruckbouwer Jungheinrich, dat teruggevallen is tot een interessant instapniveau. We plaatsen een order voor de aankoop van 120 aandelen Jungheinrich aan max. 22,34 EUR p.a. (zie ook pag. 3 en pag 14-15). 

Siemens maakte bokkesprongen bij de publicatie van de kwartaalcijfers (zie pag. 3). We leggen een kooporder in de markt om nieuwe koersvolatiliteit te baat te nemen voor een eerste positie. Concreet: we kopen 25 aandelen Siemens aan max. 112 EUR p.a.

Duurzame groeiers

Alstom ging vorige week woensdag wild tekeer. Eén van de redenen was ongetwijfeld een uitspraak van de topman van Alstom: ‘rien n’indique qu’une augmentation de capital soit nécessaire à ce stade’. Voor sommigen reden om weer te vrezen voor een kapitaalverhoging. Die vrees lijkt ons overtrokken. De vrije cashflow kwam in de tweede jaarhelft uit op 469 mln. EUR, waardoor over heel boekjaar 2021/22 het cashverbruik net beneden 1 mld. EUR uitkwam, een pak beter dan verwacht. Hierdoor daalde de nettoschuld tot 2,08 mld. EUR. Het orderboek dikte aan tot 81 mld. EUR (ruim 5 keer de jaaromzet). De kosteninflatie zal wel wegen op de winstgevendheid dit boekjaar. De tekorten aan elektronische componenten kunnen bovendien de uitleveringen vertragen. Voor het nieuwe boekjaar rekent Alstom op een hogere omzet en een verbetering van de marges. De vrije cashflow zou positief zijn. Alstom herhaalde de doelstellingen voor boekjaar 2024/25. De kostenbesparingen worden opgetrokken vanaf 2025/2026 naar 475 à 500 mln. EUR. 

Value

De omzet van Bouygues groeide in het eerste kwartaal met een hoger dan verwachte 6% tot 8,2 mld. EUR. Het net-toverlies en het operationele verlies waren minder rood dan verwacht. Belangrijk is dat de schuld in sneltreinvaart daalt, want de overname van Equans komt eraan. Ter indekking nam de groep al eind 2021 swaps op de rentevoeten om de lage rentes voor een langere termijn vast te leggen. Dat zorgde voor een papieren winst van circa 400 mln. EUR in het eerste kwartaal. Voor heel 2022 mikt Bouygues op een hogere omzet en bedrijfswinst.

Maritieme dienstverlener Boskalis verhoogt zijn EBITDA-prognoses voor 2022. Aanvankelijk ging het uit van een evenaring van 2021 (462 mln. EUR), maar nu wordt een overschrijding van dit cijfer verwacht. In het eerste kwartaal steeg de EBITDA alvast licht, en ging vooral de omzet gevoelig hoger. Het orderboek bleef vrijwel stabiel op 5,4 mld. EUR. De netto kaspositie daalde met ruim 300 mln. EUR, dit door een hogere behoefte aan werkkapitaal, maar de balans blijft gezond. Samen met een partner controleert HAL meer dan 50% van de aandelen. Boskalis geeft aan in bespreking met HAL te zijn of de overname aan de voorgestelde voorwaarden kan gebeuren. Gezien de gunstige (langetermijn)vooruitzichten vinden we het bod (32,50 EUR p.a.) te zwak en is een betekenisvolle verhoging niet meer dan correct.  

Tubize maakte vrijdag een uitschuiver nadat psoriasismiddel Bimzelx (UCB) nog geen groen licht kreeg van de FDA. Tijdens inspecties begin dit jaar stelde de FDA blijkbaar nog problemen vast die eerst moeten opgelost worden. Merkwaardig, omdat Bimzelx wel al in Japan, de EU, het VK, Canada en Australië zonder problemen werd goedgekeurd. 

In / out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
17/05/2022 SIEMENS AG 25 x € 112,00 - Aankoop - geplaatst
17/05/2022 JUNGHEINRICH AG 120 x € 22,34 - Aankoop - geplaatst
29/04/2022 GlaxoSmithKline 202 x GBX 1.812,00 - Verkoop - uitgevoerd
29/04/2022 Sanofi 55 x € 102,26 - Verkoop - uitgevoerd
08/04/2022 Euronav 300 x € 11,00 - Verkoop - uitgevoerd
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.