De Belegger Portefeuille

Commentaar

Vorige week werd bij EVS het interimdividend van 0,50 EUR p.a. onthecht. Dat bracht voor onze 225 aandelen 78,75 EUR netto op.

Transacties

Duurzame groeiers

Ackermans & van Haaren stevent af op een recordjaar, met dank aan de meerwaarden op desinvesteringen (chemicaliëndistributeur Manuchar en ouderenzorgbedrijf Anima) ten belope van 333 mln. EUR. Hierdoor dikte de nettokaspositie van de Antwerpse investeringsgroep aan tot 511,8 mln. EUR (15,28 EUR p.a.) eind september. In het derde kwartaal werd het belang in plantagegroep Sipef licht opgetrokken, tot 36,36%. Delen Private Bank slaagde er in nieuwe gelden aan te trekken, maar het beheerde vermogen daalde wel als gevolg van de zwakke prestatie van de obligatie- en aandelenmarkten.

De halfjaarresultaten van Prosus bevatten altijd veel informatie. In alle divisies was er een forse omzetgroei, maar werden er nog steeds verliezen geleden. In de (grootste) tak e-commerce steeg de omzet met 41%. In maaltijdbezorging was dat 52%, in ‘classifieds’ 60% en in fintech 55%. Op holdingniveau daalde de winst met 60% als gevolg van een lagere winstbijdrage van Tencent, het gebrek aan meerwaarden en door de investeringen en aanloopverliezen in nieuwe activiteiten. Prosus verwacht dat de investeringskosten volgend jaar zullen dalen en zal zich nu meer op de rendabiliteit concentreren. Niettemin zal de winst in het huidige boekjaar halveren, maar de groep verwacht dat de e-commerceportefeuille binnen de twee jaar winstgevend zal zijn. Binnenkort ontvangt Prosus een groot pakket aandelen Meituan, die Tencent aan zijn aandeelhouders uitkeert. De holding wil dit belang in de Chinese maaltijdbezorger verkopen, wat ongeveer 4 mld. USD moet opleveren. Op 6 december is er een nieuwe investeerdersdag om de plannen voor een hogere rendabiliteit toe te lichten.     

Dividendwaarden

Hier komen we terug op de investeerdersdag van NN Group.

Solvay betaalde een dollarobligatie vervroegd  terug. Het gaat nog om een obligatie van het door Solvay overgenomen Cytec met een coupon van 3,5%. Sinds 2019 zijn de schulden en pensioenvoorzieningen van Solvay met zo’n 3 mld. EUR afgenomen, dankzij de sterke cashflowgeneratie van de voorbije jaren. Hierdoor is de schuldratio eind september tot 1,2 gezakt. 

Value

GBL haalde via een converteerbare obligatie 500 mln. EUR op. Die obligaties kunnen worden omgezet in Pernod Ricard-aandelen. GBL maakt daarvoor gebruik van 2 miljoen aandelen van de Franse drankengroep, zowat 10% van het totaal in portefeuille. Pernod Ricard is het zwaargewicht bij GBL, goed voor 21% van de intrinsieke waarde. Deze obligatie loopt 3 jaar en biedt een coupon van 2,125%. 

UCB, dochter van Tubize, heeft het dossier van psoriasismiddel Bimzelx heringediend. In mei kreeg het biofarmabedrijf opnieuw een ‘complete response letter’ van de FDA met bijkomende opmerkingen, die weliswaar niets te maken hadden met de veiligheid of effectiviteit van het middel. Het is nu wachten of UCB volledig aan de verzuchtingen van de FDA tegemoet komt. Binnen de 30 kalenderdagen moet de FDA daarover duidelijkheid brengen. Als het dossier als compleet beschouwd wordt, moet de FDA binnen 2 of 6 maanden beslissen over de al dan niet goedkeuring. UCB gaat uit van 6 maanden, zodat als alles meezit Bimzelx midden volgend jaar op de markt kan komen. 

Beloftes & turnarounds

Mithra zakte eind vorige week plots weg en dit zonder nieuws. Het einde van het jaar komt evenwel dichterbij en er is nog altijd geen deal over Donesta. Dat maakt beleggers nerveus. Mithra gaf vrijdag nabeurs aan nog altijd op schema te zitten om voor het einde van het jaar een commerciële deal te kunnen aankondigen. Afwachten of dit bewaarheid wordt. Hoe langer een deal op zich laat wachten hoe meer aandelen er door extra financiering zullen bijkomen, wat voor een verdere winstverwatering zorgt. Sinds begin dit jaar steeg het aantal uitstaande aandelen van 44 naar 54 miljoen. 

PB Leiner, dat instaat voor de verwerking van dierlijk slachtafval bij Tessenderlo, sloot joint ventures in China en Brazilië. In China gaat men met Hainan Xiangtai in zee voor de productie en commercialisering van hoogwaardige viscollageenpeptides (voedingsadditieven op basis van vis, farmatoepassingen). De commercialisering is voorzien lokaal, maar ook wereldwijd. In Brazilië investeerde D&D Participações Societárias, een leerlooierijgroep, in de Braziliaanse fabriek van PB Leiner. De aanvoer van runderhuiden zal een gelatine van uitstekende kwaliteit garanderen.

Uitgevoerde orders

Aanvullende gegevens
Datum Order type Aandeel Status
13/10/2022 Aankoop GBL 40 x € 70,22
13/09/2022 Verkoop SHELL PLC 153 x € 27,03
12/09/2022 Aankoop ABN AMRO BANK N.V. 3 x € 10,20
07/09/2022 Aankoop NN Group 2 x € 40,55
11/08/2022 Aankoop Sanofi 30 x € 79,84
02/08/2022 Aankoop Gimv 2 x € 45,50
15/06/2022 Aankoop NN Group 3 x € 45,91
meer

Wat is de belegger portefeuille

De aandelenportefeuille is geen fictieve, maar een reële portefeuille. De orders worden op voorhand bekendgemaakt, zodat u samen met ons kan kopen en verkopen. Dat gebeurt via een zogenaamde DB-Alertmail. U hoeft dus gewoon hetzelfde order online in te voeren of aan uw bank of broker door te geven. Ook op onze website of via een smartphone kan u zien of er een openstaand order is. Zo bent u in staat om hetzelfde rendement te bereiken. Het gaat hier enkel om aandelen. Uiteraard mogen in een gespreide portefeuille ook obligaties, beursgenoteerd vastgoed, fondsen, cash en eventueel een beetje goud niet ontbreken. En niet te vergeten, voor de meesten is het eigen huis nog het grootste en beste bestanddeel van het vermogen.

Onze selectiemethode

Met een gemiddeld rendement van 9% per jaar sinds de oprichting in 1984 hebben we aangetoond dat de modelportefeuille van De Belegger een goede basis kan zijn voor uw eigen portefeuille. Een rendement dat behaald is in weerwil van de verschillende crisissen door de jaren heen. We streven een goed gediversifieerde portfolio na, waarvan ongeveer driekwart uit waarden met een lager of marktconform risico bestaat (rating 1 en 2). Ongeveer 25% van het gewicht in de portefeuille mag een risicograad 3 (en lager) dragen, dit om het kwaliteitsgehalte te garanderen.