Toenemende volatliteit

De beurzen kenden een slechte week. De Euro Stoxx 50 vormde 4 opeenvolgende dagen een rode candle. Bovendien was het verschil tussen de hoogste en de laagste koersen van de dag (de 'schaduw' van de candles) elke dag wat hoger. Dat illustreert dat de onrust en de volatiliteit op de beurzen toegenomen is.

De Euro Stoxx 50 bleef vandaag min of meer boven een steunlijn, maar de kans is klein dat deze steun zal standhouden. De CAC 40 en de Dax zijn immers onder hun steunlijn gevallen. De MACD zakte terug onder de seingever en zal zich weer onder de nullijn installeren.

De advance-decline ratio blijft zwak en zit vlakbij de bodem van mei (die al een negatieve divergentie gaf tegenover de bodem van maart). Deze indicator had de jongste weken enkel bij de AEX en de Bel 20 een positief beeld gegeven, maar niet bij de andere indexen. De kans is groot dat de Euro Stoxx 50 de steun van mei zal doorbreken op 3.526,86, waarna we uitkijken naar een mogelijke bodem boven het dieptepunt van maart op 3.387.