Koopselecties

Kwaliteitsaandelen voor de buy-and-hold belegger, als vaste waarde voor elke portefeuille.

commentaar

Siemens kon niet helemaal overtuigen in  het fiscaal derde kwartaal. De groep moest 2,9 mld. EUR activa afboeken (Siemens Energy, Rusland) en slikte hierdoor een nettoverlies van 1,82 EUR p.a. De operationele marge van de verschillende divisies lag wel op 17%, maar de markt had zich aan een marge van 17,7% verwacht. De transitie naar recurrente inkomsten en ‘software als een dienst’, alsook toeleveringsproblemen en lockdowns in China drukten tijdelijk op de marge. De jaarmargedoelen werden grotendeels behouden. Enkel in de tak mobiliteit zal de marge eerder rond de 8% liggen in plaats van de beoogde 10,25%. De groep startte het boekjaar met een winstvoorspelling van 8,7 à 9,1 EUR p.a. Zonder uitzonderlijke elementen zitten we nog altijd op schema om dit winstdoel te behalen, maar als Siemens de meerwaarde op de recente verkoop van activa (pakjesactiviteit, Valeo-Siemens joint venture) en de afboekingen in aanmerking brengt, zal de jaarwinst uitkomen rond 5,5 EUR p.a. Tot daar het slechte nieuws. De groep zag het aantal nieuwe orders met 22 mld. EUR toenemen in het derde kwartaal, wat leidde tot een recordorderboek van 99 mld. EUR. Hierdoor zal de jaaromzet tussen 6 en 8% groeien. Tegelijk boekte de groep in het derde kwartaal een vrije cashflow van 2,47 mld. EUR met de industriële activiteiten. De evolutie van de vrije cashflow is volgens het management een beter indicatie voor de prestaties van Siemens, en zorgde ervoor dat de groep de aandeleninkoop versnelde. Sinds november kocht Siemens voor 1,1 mld. EUR eigen aandelen in, waarvan 274 mln. EUR in juli. Het management is ervan overtuigd dat Siemens de goede weg is ingeslagen en in de toekomst kan profiteren van de toegenomen digitalisatie van de industrie. Voor Siemens is de transformatie naar een Europese industrie zonder gas overigens een commerciële opportuniteit.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
02/05/2022 SIEMENS AG Toegevoegd
16/12/2021 Wendel Toegevoegd
19/11/2021 Ageas Verwijderd
10/11/2021 Exor SpA Verwijderd
15/10/2021 Ageas Toegevoegd
meer
Aandelen, geschikt voor dynamische beleggers, die een portefeuille een extra boost kunnen geven, maar een hoger risico dragen.

commentaar

Vorige week dinsdag verwijderden we Jungheinrich na een ‘notificatie’ op uw smartphone en DB Alertmail uit de Actieve Koopselectie. De weken voordien was het aandeel van de vorkliftenbouwer mooi opgeveerd, waardoor het aandeel sinds de opname in de koopselectie met ruim 15% was gestegen. Hoewel het aandeel goedkoop gewaardeerd blijft (ca. 4 keer de EBITDA), zouden we voortaan wachten op koerszwakte om nog te kopen. Exit Actieve Koopselectie dus. Op 12 augustus komt het bedrijf met halfjaarresultaten.

Porsche, de luxewagendochter van Volkswagen, gaat de boer op om grote investeerders in het Midden-Oosten warm te maken voor diens beursgang. Volkswagen mikt bij de IPO op een marktwaarde van 60 mld. EUR voor Porsche. Dat is slechts iets minder dan de marktwaarde voor heel Volkswagen, zodat de beursgang een belangrijke koerstrigger blijft. De recente koersopleving van sec-torgenoot Ferrari is alvast een opsteker.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
02/08/2022 JUNGHEINRICH AG Verwijderd
16/05/2022 JUNGHEINRICH AG Toegevoegd
28/03/2022 Lucas Bols Toegevoegd
11/02/2022 NortonLifeLock Verwijderd
22/12/2021 Citrix Systems Verwijderd
meer
Aandelen uit groeimarkten, enkel geschikt voor beleggers die een hoger risico aankunnen, als diversificatie voor een portefeuille.

commentaar

BRF verwijderen we uit de koopselectie na tegenvallende kwartaalcijfers. De Braziliaanse vleesproducent boekte een groter dan verwacht verlies. De groep verhoogde de verkoopsprijzen maar dit bleek voorlopig onvoldoende om de stijgende graan- en energiekosten te compenseren. Bovendien viel de vraag in Brazilië wat tegen. BRF kende wel veel succes in de 'halal'-divisie en verwacht hierin ook nog een sterke tweede jaarhelft, onder meer dankzij het toerisme tijdens het Wereldkampioenschap in Qatar (november en december). BRF verwacht ook dat de kosten in de tweede jaarhelft lager zullen liggen.

In/out

Aanvullende gegevens
Datum Aandeel Status
12/08/2022 BRF - Brasil Foods SA Verwijderd
08/07/2022 BRF - Brasil Foods SA Toegevoegd
08/06/2022 SAMSUNG EL.GDR Toegevoegd
03/06/2022 Enel Americas SA Verwijderd
12/04/2022 Gerdau SA Verwijderd
meer